Nieuws
  • Register

Tot het eind van de vorige eeuw was een fietsroute een met bordjes bewegwijzerde lus die was gewijd aan een bepaald thema.

Omdat steeds meer mensen gingen fietsen ontstond er behoefte aan een veel meer flexibeler systeem waarbij de fietser zelf zijn route kon uitzetten. Het idee daartoe kwam van voormalig mijningenieur Hugo Bollen. Ondergronds in de mijnen werd het systeem al langer gebruikt om aan de hand van genummerde knooppunten de weg in het doolhof van gangen te kunnen vinden. Hij bracht het mee naar boven en zo werd de basis gelegd voor het “Fietsparadijs Limburg”. Hugo kreeg voor de toeristische uitvinding van de eeuw in 2013 de prestigieuze Paul Mijksenaar Design for Function Award. Het routenetwerk is in 1995 gestart met knooppunt 1 in Meeuwen-Gruitrode. De hedendaagse fietser kan nu zelf op basis van de eigen interesses en mogelijkheden zijn route uitzetten. En met de huidige techniek kan de route zelfs thuis digitaal worden uitgezet en geëxporteerd naar de GPS.

 

Exportproduct

Het is inmiddels een exportproduct geworden dat in veel Europese landen navolging heeft gevonden. Het unieke van het inmiddels 2000 km lange Limburgse netwerk is de herhaling van de bewegwijzeringsbordjes na elk kruispunt. Zo weet je altijd 100% zeker dat je goed zit. En het is niet alleen bij het ontwikkelen van het netwerk gebleven. Er zijn ook themaroutes op het netwerk ontwikkeld langs mijnsites, kastelen, burchten, vierkantshoeves enz.

Limburgse gastvrijheid

En natuurlijk laten de Limburgers zich onderweg van hun beste kant zien. De fietser wordt langs de route verwend met 160 gelabelde fietscafés en meer dan 200 fietsvriendelijke logeeradressen. Voor Cyclelive Magazine is het jubileum een mooie gelegenheid om vanuit Hoeve Roosbeek in Zepperen op verkenning te gaan in Haspengouw, de fruittuin van Vlaanderen.

 

fietslimburg

 

Sint-Truiden

De landelijk gelegen hoeve ligt op ongeveer 3 km van het dichtstbijzijnde knooppunt 171. Van daaruit rijden we richting Sint-Truiden, de vierde stad in de provincie. Het prachtig gerestaureerde kasteel van Ordingen, dat dateert uit de vroege Middeleeuwen, wordt nu getransformeerd tot een horecacomplex. Een groot deel van de bij de voormalige waterburcht behorende gronden zijn in het verleden verkaveld voor de bouw van woningen. De stad komen we binnen door het 36 ha grote domein ’t Speelhof, eens het buitenverblijf van de Trudoabdij. Naast het domein ligt het Sint-Agnesbegijnhof, gesticht in 1258. Dit UNESCO werelderfgoed is een oase van rust binnen de altijd drukke stad. De begijnhofkerk met de prachtige muurschilderingen en de enige nog bewaarde begijnhofhoeve in Vlaanderen maken deze locatie uniek. Voorbij het station, waar ook een fietspunt is gevestigd waar je de bekende groene Limburgse fietsen kan huren, zie je het mooie nieuwe stadion “Stayen” van STVV (de Kanaries) liggen.

Historische stokerij Wilderen

Bij brouwerij & alcoholstokerij Wilderen in het gelijknamige dorpje worden we hartelijk ontvangen door uitbater Mike Janssen. De brouwerij, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1642, is ondergebracht in een beschermde Haspengouwse vakwerkhoeve. Een werkelijk schitterende locatie en een heerlijke plaats om even te stoppen tijdens een fietstocht. Mike neemt ons mee naar de oude distilleerderij met o.a. een oude stoommachine die het complex van stroom voorzag. De stokerij sloot in 1939 en is in 2011 weer opgestart. Eind augustus jl. organiseerde de brouwerij voor de vierde keer een wieler- en wandelweekend. (www.facebook.com/wilderenwielerenwandelweekend)

Domein Truilingen

We flirten nu met de grens van de provincie Vlaams-Brabant. De kaarsrechte Romeinse weg, die deel uitmaakt van de vroegere heirbaan tussen Tongeren en Boulogne-sur-Mer klimt naar het hoger gelegen leemplateau dat vol staat met fruitboomgaarden. Dit is Haspengouw op zijn mooist. Langs een onverharde weg duiken we het domein van Piet Porreye (PiPO) in voor een proeverij van de natuurzuivere appelsappen die ze hier produceren en mengen met andere fruitsappen. Zijn vrouw Veerle maakt ook heerlijke jam en heeft voor ons een appeltaart gebakken. Midden in de boomgaard staat een stervormige halfopen tent die gebruikt wordt tijdens de diverse arrangementen voor een bedrijfsbezoek. Een unieke locatie om te genieten.

Het Zoete Zijn

Na een flinke afdaling en stevige klim ligt net voor het dorpje Rijkel, B&B Het Zoete Zijn. We stoppen even bij deze gerestaureerde hoeve uit 1856 voor een verfrissend drankje op het terras. Eigenaar Ferdinand Vandercapellen vertelt dat het fietsnetwerk speciaal werd aangepast zodat deze nu langs de B&B loopt. Een goed voorbeeld van hoe de fietsers hier worden verwend. Even verderop staat het Kasteel van Rijkel, een waterkasteel uit de 17e en 18e eeuw. Het is ontstaan uit een herenhoeve die dateert ui 1541. Het kasteel is opgetrokken in Brabantse bak- en kalkzandsteenstijl en is omgeven door een acht hectare groot hoogstamboomgaard. Deze museumboomgaard herbergt onder meer 91 (historische) kersensoorten. Het is jammer dat de huidige eigenaar zo’n prachtig monument laat verpauperen.

 

hetzoetezijn

 

Hoeve Roosbeek

Na een lange warme dag is een verfrissende douche meer dan welkom. Op het prachtige terras met uitzicht over het omringende landschap kun je genieten van een culinaire korte of lange wandeling. Na het afleggen van dit parcours wordt het tijd om de kamer op te zoeken. Omdat we op tijd willen vertrekken voor de tweede rit vanwege de voorspelde regen in de namiddag staat het fietsvriendelijke ontbijt al op een vroeg tijdstip gereed.

Het rode hart

Na het relatief vlakke parcours van onze eerste rit toont een blik op de kaart aan dat er nu wat meer spierkracht nodig zal zijn. De aarbeienplukkers zijn al vroeg aan de slag voordat het echt warm begint te worden. Even verderop bij Oetershoven ligt de vierkantshoeve de Canadawinning die dateert uit de 2e helft van de 19 eeuw op 80m boven de zeespiegel. Eind 2013 hebben de Limburgers hun eigen favoriete plekjes langs het fietsnetwerk uitgekozen. Ze zijn herkenbaar aan het rode hart. En dit is dé favoriete plek geworden. Je hebt hier een prachtig uitzicht.

Al golvend richting Borgloon

Een voor deze streek zo kenmerkende holle weg brengt ons naar Wellen. De imposante toren van de Sint-Jan-de Doperkerk is opgebouwd uit natuurstenen die afkomstig zijn uit de 4,5 km lange ommuring uit de 2e eeuw van de naburige stad Tongeren. Achter de kerk staat nog een prachtig vakwerkhuis. Voor Gors-Opleeuw wacht ons de stevige klim van de Elleboogstraat. Na de afdaling staan we bij het prachtig gerestaureerde idyllische witte kasteel van Opleeuw. Van het oorspronkelijke omgrachte kasteel is niets meer over, het huidige gebouw dateert uit 1874. De twee parallelle dienstgebouwen zijn restanten van de boerderij uit de 18e eeuw.

Clos d’Opleeuw

Vanaf het pad voorbij het kasteel zien we het ommuurde wijndomein Clos d'Opleeuw al liggen, een verborgen parel in het Haspengouwse land. De ommuring dateert uit omstreeks 1840. De 1 ha op een zuidelijke helling (7%) gelegen wijngaard is uniek in België. Peter Colemont produceert er 3000 flessen Chardonnay per jaar. Dit verscholen stuk grond diende midden de 19e eeuw als grote groenten –en fruittuin van het kasteel in Gors. Toprestaurants van over de hele wereld serveren deze wijn. We nuttigen een glas midden in de wijngaard waar Peter net de wijnranken aan het snoeien is. Het kasteel van Gors ligt iets verderop in een park in Engelse landschapsstijl.

 

closdopleuw

 

Abdij Mariënlof

Vanaf het terras bij het wijndomein Cohlenberg in Kerniel heb je een prachtig zicht op de abdij. Om daar te komen nemen we het fietspad over de oude spoorwegbedding tussen Tongeren en Sint-Truiden. Het Fruitspoor (Lijn 23) dateert uit 1879 en werd voornamelijk gebruikt voor het transport van fruit naar de stroopfabrieken. Het cisterciënzerinnenklooster, dat in de volksmond Adbij van Colen wordt genoemd, is in het begin van de 15e eeuw opgericht tot lof van Maria. Eén van de vier nog resterende zusters, die allemaal de leeftijd van 70 jaar zijn gepasseerd, geeft ons de gelegenheid om even binnen te kijken. Het uit de 13 eeuw daterende St-Odiliaschrijn is een prachtig kunstwerk dat hier na veel omzwervingen terecht is gekomen.

 

marienlof

 

Borgloon

Aan de rond van het duizend jaar en hooggelegen oude stadje Borgloon ligt Taverne de Baron. Gezien het aantal fietsen bij het terras moet dit een populair fietscafé zijn. De heuvelende tocht ernaar toe heeft gezorgd dat we honger en dorst hebben gekregen. Het is erg warm vandaag dus een frisse salade en een koel drankje smaken uitstekend voordat we de laatste kilometers van de dag aanvatten. Waar de stilte spreekt en het zwijgen (f)luistert...

Op de terugweg naar Zepperen passeren we in Hoepertingen langs kasteel Mariagaarde. Het huidige gebouw dateert van 1763, het indrukwekkende poortgebouw van 1700. In het kasteel zelf kun je je eigen batterijen opladen. Maar het is ook een prima plaats om één of meerdere nachten te verblijven. Buiten is er een prachtig terras met zicht op het kasteel dat ooit een versterkte middeleeuwse burcht was. Het geheel is omgeven door een prachtig park. Enkele kilometers verder zijn we weer teug bij ons startpunt.

 

groenfiets

 

Het fietsroutenetwerk

Wat opvalt is dat de Limburgers erin slagen om je onderweg langs het netwerk steeds weer te verrassen. De ene keer met een stukje cultuurhistorie , de andere keer met een prachtig stuk natuur langs de vele verkeersluwe wegen. En de Limburgers laten je ook meegenieten van hun Bourgondische inslag. Ze trakteren je onderweg op de meest lekkere dingen. Je waant je op alle fronten in een echt (fiets)paradijs.

 

 

 

Voor meer informatie over de regio, klik hier!

 

Tekst en beeld: Rens Klaasse

S5 Box