Nieuws
  • Register

Of je thuis bent of op vakantie in een regio waar je al meermaals bent geweest, altijd is er wel een favoriet fietsrondje.

Je weet er de weg en je weet perfect wat je onderweg tegenkomt, tot zelfs de oneffenheden in de weg. En… waar je in de Provence even kunt afstappen om in de kersenboomgaard een paar kersen te plukken. Zo’n rondje lijkt van jezelf, maar toch ook wel iets om aan anderen door te geven. Misschien zouden zij ook op dezelfde manier kunnen genieten.

Bédoin

We gaan een rondje maken vanuit Bédoin, daar waar duizenden fietsers per jaar beginnen aan de klim naar de Mont-Ventoux. Wij houden de Ventoux wel steeds in het vizier maar gaan op stap in de laag gelegen uitlopers. Het startpunt kan niet missen; vanuit het centrum van het dorp richting Mont-Ventoux. Wanneer de bocht naar rechts loopt ligt er in de weg een strook van marmer: de officiële startlijn. Samen met de ”klimmers” rijden we mee en passeren eerst aan de linkerkant de kapel van de Notre Dame du Moustier. Op het vals plat voel je
dat je licht omhoog gaat. Dan komt de splitsing: links aanhouden voor de klim en rechts aanhouden om via de D 19 naar Flassan te gaan. Meteen kom je in de rust. De wereld is voor jou. Snuif de Provençaalse geuren van thym en andere kruiden op. Je fietst als God door Frankrijk!

 

supermooi in frankrijk

 

Flassan

Onderweg grote kersenboomgaarden en wijngaarden. Wie hier in juni fietst kan wel eens een kersje plukken! Aan de linkerkant passeren we de begraafplaats van Flassan. Na een kleine slinger in de weg komen we op de splitsing waar we rechtsaf gaan naar Villes-surAuzon, maar eerst rijden we rechtdoor nog even het dorp in. Het is het dorp van Eric Caritoux die in 1984 de Vuelta a España won met een luttele voorsprong van slechts zes seconden. Nu beheert hij hier (hoe kan het anders) een wijngaard. Stop eens even op het dorpspleintje bij de fontein. Kijk om je heen en laat op je inwerken dat je in het hart van de Provence bent. We rijden terug naar de splitsing en via de D 19 laten we ons vier kilometer uitbollen zonder een trap te geven. La vie est belle!

 

provance6

 

Villes-sur-Auzon

Door een nauwe straat (met mooi gekleurde huizen) rijden we het dorpje binnen. Om het kleine centrum loopt een straat in een cirkel. Rij eerst even die cirkel, je treft er links een terrasje aan bij de weg die naar de Gorges de la Nesque voert en rechts de plaatselijke kerk met op de voorgevel in grote letters République Française en boven de toegangsdeur Liberté, Egalité, Fraternité. We passeren weer de weg waar we zojuist vandaan kwamen en maken nog een kwart cirkel. Dan slaan we bij de dorpspomp rechtsaf de D 942 op naar Mormoiron. Bij het verlaten van het dorp zie je aan de linkerkant de Cave Terra Ventoux. Vanaf de rotonde is het een Frans plaatje. Een schitterend stukje weg met platanen, waar je wel rekening moet houden met iets intensiever autoverkeer. Mormoiron Bij de volgende rotonde, weer een cave rechtsaf naar het centrum van Mormoiron. Het is wel even bijschakelen want het gaat omhoog. Persoonlijk vind ik het mooi (anderen zullen dit misschien wat luguber vinden) wanneer je hier ‘s morgens rijdt dat de schaduwen van de grafkruisen van de begraafplaats op de weg staan en je daar overheen rijdt. In het centrum bij het pleintje kan je bij de pomp je bidon bijvullen en even van de sfeer genieten. Op zondagmorgen is er op het pleintje een marktje van de plaatselijke producteurs. ‘t Is allemaal kleinschalig maar het is zo mooi oog te hebben voor de details. Bij het uitrijden van het dorp niet de D14 volgen naar Bédoin maar links aanhouden de D 224 (Route de Saint-Pierre) op.

 

Montventouxvolledig

 

0kmmtventoux

 

 

Zicht op de Mont-Ventoux

Nu moet er iets serieuzer geklommen worden. Kijk vooral wanneer je bijna boven bent naar rechts waar je de Mont-Ventoux ziet liggen. De Provence in optima forma. Vervolgens dalen naar de D 974 om daar rechts af te slaan. De weg is aanmerkelijk drukker. Nadat de weg een grote bocht naar rechts heeft gemaakt, nemen we links de D 241 en kiezen we om zo weer naar Bédoin te rijden.

Het rondje is maar 30 kilometer met circa 200 hoogtemeters. Zo’n ritje geeft je gewoon een fijn gevoel, genieten en ontspannen zijn hier de troeven!

 

mtvttfcia

 

Tekst en beeld: Teus Korporaal en TCFIA

S5 Box