Nieuws
  • Register

Veel wielrenners hebben nogal wat problemen met de rug. Lage rugpijn is één van de meest voorkomende klachten bij sportieve fietsers.

Studies tonen aan dat één van de belangrijkste oorzaken bij de buikspieren ligt. Renners waarbij vooral de dwarse bruikspieren (de diepste buikspieren die horizontaal als een corset rond uw middel spannen) en de meermaal gespleten rugspier (een verticale skeletspier in je romp) goed ontwikkeld zijn, met hun rug veel meer verdragen en hebben als gevolg veel minder snel last.

Deze spieren helpen je tijdens een rit kracht over te brengen van je armen in de stuurbeugel naar je benen, duwend op de pedalen.
Helaas worden deze spieren niet versterkt door te fietsen en hebben zelfs de beste wielrenners vaak onderontwikkelde buikspieren met een pijne rug tot gevolg.
Tijd voor een work out om precies deze spieren te versterken!

Probeer onderstaande oefeningen in 2 sets van 15 te doen, 3 keer per week.

Reverse Curl
Lig op je rug met je armen naast u gestrekt. Hef je benen omhoog en vorm met je lichaam een hoek van 90 graden. Buig door naar achter door je heup van de grond te tillen en breng je bekken naar je ribben en je knieën naar je borstkas. Voel zelf aan of je meer effect haalt door eventueel je benen te strekken. (zie afbeelding)
Pauzeer, adem uit en keer terug naar de startpositie.

reverse curl

Bird dog
Steun op handen en knieën. Hou je rug recht en je hoofd en nek in eenzelfde lijn met je rug. Strek je rechterarm en linkerbeen, in lijn met je rug of indien mogelijk, net boven je romp. Handen en voeten gestrekt.
Pauzeer en dwing zo je rugspieren de balans te behouden. Keer terug naar de startpositie en herhaal met de overgestelde zijde.
Doe 15 herhalingen van elke kant, zijden afwisselend.

Bird Dogs1

S5 Box