Nieuws
  • Register

Fietsen in Portugal is de laatste jaren erg in! Wij verkenden de Algarve in perfecte omstandigheden dankzij Touroperator Primavera Reizen.

De mogelijkheden in het Portugese land zijn legio en steeds meer fietsfanaten hebben ontdekt hoe ongerept het Portugese landschap nog is en hoe mooi de wegen zijn om er te fietsen.

De Nederlanders zijn wereldveroveraars en het is dan ook weer niet zo verwonderlijk dat zij er als eersten bij waren om de fietscultuur naar Portugal over te brengen. De Nederlandse touroperator Primavera reizen kan zich dan ook met recht en rede uitroepen tot dé pionier in Portugal. Zij hebben speciaal voor race- en tourfietsers arrangementen ontwikkeld. In het aanbod: prachtige accommodatie, professionele begeleiding en topmateriaal van fietsen.

"Het is belangrijk dat het materiaal in orde is, want een goede racefiets is onontbeerlijk", aldus Primavera Reizen.
Wij gingen even een kijkje ter plaatse nemen en kwamen terug met een karrevracht aan herinneringen en vooral met een rugzak vol nieuwe ervaringen, opgedaan in een land dat we eigenlijk reeds vele jaren eerder hadden moeten ontdekken en verkennen.

Oost-Algarve
De regio die ons het meest aantrekkelijk leek, was de Oost-Algarve waar we ons even volledig in onze passie lieten onderdompelen. De verschillende routes voor racefietsers zijn uitgetekend voor alle niveaus en dus ook voor diegenen die hun grenzen willen verleggen.
De serene stilte in het heuvelachtige landschap in deze meest oostelijke regio van Portugal is idyllisch, rustgevend en uitdagend tegelijkertijd. Het gebied dat aan Spanje grenst is dusdanig imponerend primav3dat er een extra verslavend effect optreedt.
Het fietsen werkt sowieso al verslavend, maar in dit deel van de Algarve is het massatoerisme nog niet helemaal doorgedrongen en is de authentieke Portugese sfeer nog volop aanwezig. Ook het rustige achterland is van ongekende schoonheid: een glooiend heuvellandschap met schilderachtige dorpjes.

 

Genieten
Als het woordje genieten in Van Dale een extra verklaring zou moeten krijgen, dan is het uit te leggen met: "fietsen in de Algarve". Tourfietsers komen meer dan een paar kijkers te kort.
Aan de kust vind je kilometerslange, brede zandstranden met authentieke vissersdorpjes als Santa Luzia en Cabanas, de fantastische, sfeervolle badplaats Monte Gordo en het historische stadje Vila Real de Santo Antonio. Maar nog mooier is het achterland van de Oost-Algarve. De witte dorpjes als Altura en Alcoutim zijn oogverblindend en het landschap is een uitdaging voor fietsliefhebbers.

Tochten voor iedereen
Primavera heeft verschillende routes uitgestippeld die voor elk wat wils bieden. Voor beginners zijn er korte routes van gemiddeld 30 à 40 kilometer, de getrainde en fanatieke fietsers rijden tot 100 kilometer het binnenland in en kunnen de benen geselen tot het vat volledig af is. Dat is dan ook wat wij deden in dit heerlijk heuvelende landschap, dat je kan vergelijken met onze Ardennen. Het is dus geen hooggebergte maar toch redelijk stevig klimwerk, met af en toe een vlak stuk ertussen. Sommige routes bevatten steile beklimmingen met percentages tot 15%.
Uitvalsbasis
Onze uitvalsbasis is Monte Gordo, waar wij in het driesterrenhotel Alcazar logeren. Monte Gordo is het belangrijkste toeristische centrum van de Oost- Algarve. Dit is de uitvalbasis voor een lang weekend fietsen. primav5Het stadje is zeer in trek bij Nederlandse overwinteraars, maar ook steeds meer Belgen ontdekken dit voormalige vissersplaatsje met zijn breed en goed onderhouden zandstrand.

Een groot aantal oude vissershuisjes is bewaard gebleven en de authenticiteit is een charme op zich. De lokale agent, Mario Botelho van Primavera Reizen is in zijn nopjes met de fietsprogramma's die worden aangeboden en de vele Nederlandse en Belgische gasten. Hij benadrukt hoe geliefd de Algarve ook is bij (top)sporters. „Het afwisselende landschap en de ongerepte natuur, oefent een grote aantrekkingskracht uit op topatleten. Het klimaat en de streek zijn zo aantrekkelijk dat ze hier soms maanden vertoeven", vertelt hij ons.

Ongezien panorama op onze tochten
Op één van onze tochten fietsten we langs de mooie groene tuinen aan de oever van de brede rivier Guadiana. Deze stroom vormt vanuit de Atlantische Oceaan een natuurlijke grens met Spanje. Het panorama is schitterend wanneer je over de rivier een blik werpt op de witte huizen van het Spaanse Ayamonte. Tot voor kort kon je alleen rechtstreeks via een veerboot in Spanje komen, nu verbindt een immense brug de Algarve met de Spaanse regio Andalusië.

Met de wind in de zeilen reden we richting Castro Marim. Dit dorpje gelegen aan de vallei van de Guadiana-rivier bestond al ten tijde van de Romeinse overheersing. Imponerend zijn de kasteelruïnes aan de noordkant. Een geheel ander decor vind je terug aan de zuidkant. Op de heuvels zijn de overblijfselen van het 17e-eeuwse Forte de São Sebastião gelegen, zeker de moeite waard om eens een stop te maken en even cultuur te snuiven.

Moerassen
Zelfs als fanatieke cyclotoerist die steeds zijn grenzen wil verleggen, is het meer dan aangewezen om af en toe tijd te maken voor al dat natuurschoon. Eén van de natuurfenomenen zijn de primav4moerassen rond de rivier Guadiana. Deze rivier stroomt door het laagland en vormt zo een drassig gebied waar de getijden een grote invloed hebben op de fauna en flora.

Er zijn meerdere mooie uitzichtpunten van waar je uitzicht hebt op de zoutmoerassen, de zoutpannen en de vele kreekjes die worden omringd door de heuvels met boomgaarden, het heeft iets magisch, met als toetje de duizenden waad- en trekvogels die er zijn neergestreken.

Portugese keuken
Na een lange en zware fietsdag strijken we neer in één van de typische Portugese restaurantjes, waar we ons natuurlijk te goed doen aan een overdosis verse vis recht uit de zee. met tonijn en sardines als toppers.

In het binnenland heb je veel stoofpotten van geiten-, lams- of varkensvlees die bereid worden in lokale wijnen. In het zuiden van Portugal wordt de 'cataplana' gebruikt, een gesloten wokachtige pan waarin gerechten gaar worden gestoomd in hun eigen vocht.

De combinatie van het ontdekken van een land, cultuur en keuken waar we nooit eerder waren geweest in combinatie met een zalig fietsweekend, gaf ons begin dit jaar de nodige energie om er weer vol tegen aan te gaan. Wij danken Primavera reizen dan ook hartelijk voor deze schitterende ervaring, die onuitwisbaar staat opgeslagen op onze harde schijf.

S5 Box