Nieuws
  • Register

Samen met drie vrienden reis ik half juni naar "Roadbike Holidays" in de regio Cortina d'Ampezzo om na de omvangrijke seizoensvoorbereiding mijn vorm te testen op de uitgebreide tochten over de mooiste bergpassen van de Dolomieten. We nemen onze intrek in hotel Villa Argentina dat ons ideaal lijkt als uitvalsbasis. De club "Roadbike Holidays" ligt direct aan de Falzarego Passstraße, in de gemeente Pocol, goed 300 hoogtemeters boven Cortina. Naast de prachtige uitzichten op de stad en de omringende bergen biedt het toevluchtsoord ook de nodige rust voor een gezonde, ontspannende slaap tussen de trainingen.

Opwarmingstocht naar de Drei Zinnen
Het is pas elf uur en we willen meteen vertrekken voor de eerste rit. Giovanni Fedele, specialist voor alles wat met wielrennen te maken heeft in hotel Villa Argentina, beveelt ons de tocht naar de Drei Zinnen aan. Alleen al het feit dat hij de tocht van 66 kilometer en maar liefst 1724 hoogtemeters als een middelzware rit van een halve dag beschrijft, maakt ons duidelijk dat in het land van de Giro d'Italia met een andere maatstaf gemeten wordt.

Toch beginnen we uiterst gemotiveerd met de snelle afdaling naar Cortina aan het wielerplezier. Ook de daarop volgende klim naar de Passo Tre Croci werken we in een stevig tempo af en zo bereiken we na goed anderhalf uur fietsen het Misurinameer. Nu staat ons de pittige beklimming naar de Auronzo Hütte te wachten. Het moeilijkste stuk van de etappe van vandaag gaat direct naar de voet van de beroemde Drei Zinnen, waar we voor de moeizame klim beloond worden met een wondermooi bergpanorama. We gunnen ons nog een heerlijke Italiaanse espresso in de zon en rijden daarna meteen terug naar het Misurinameer. Tot Cortina gaat het nu bijna volledig bergaf, alleen onderbroken door de gemakkelijke Cimabanchepas. Aan de andere kant van de stad toont zich echter het nadeel van de rustige ligging van ons hotel, want we moeten nu nog de 300 hoogtemeters bergop tot Pocol, een afstand die ons aan het begin van de rit veel korter leek. En zoals het onze trainingsgroep betaamt, is deze finale klim natuurlijk uitstekend geschikt voor een wedstrijdje. Onze competitiedrang moet toch ook gestild worden en dit is een ideale gelegenheid om mekaar uit te dagen aan het eind van de rit.

Passo Giau van alle kanten
Nadat we gisteren de rondrit rond de Monte Pelmo, een van de mooiste bergen van de Alpen, ondernomen hebben, waarbij drie lange beklimmingen voor heel wat zweet en pijnlijke kuiten gezorgd hebben, staat vandaag de rit rond de Cinque Torri, met de bergpassen Giau en Falzarego, op het programma. Volledig volgens het motto "de wereld is voor de moedigen" willen we de etappe in tegenwijzerszin afleggen. Daarbij staat aan het einde de Passo Giau van zijn steile kant, met een klim van meer dan 900 hoogtemeters, op het menu. Gisteren zijn we hier bergaf gereden en hebben - ondanks de hoge snelheid - de martelgang van menig fietsfanaten gezien op weg naar de top. Maar eerst moeten we al snel de de Falzarego overwinnen. De pasweg is niet echt moeilijk en gaat geleidelijk omhoog rond de 7 % met een middenstuk van een tweetal kilometer dat eerder een beetje vals plat blijkt te zijn. De spieren zijn na deze beklimming echter goed opgewarmd en met vertrouwen zien we het vervolg van de tocht tegemoet. Aan de Passo Falzarego slaan de meeste roadbikers richting noorden af, om via de Passo Valparola naar Zuid-Tirol en in de Sellaronda te geraken. We willen echter naar het zuiden, waar we na een snelle afdaling bij Rucava het diepste punt van de dag bereiken. De volgende zeven kilometer gaan overwegend op en af, tot in Codalonga de klim naar Passo Giau begint. Het adembenemende landschap draagt er grotendeels toe bij dat we de pijn kunnen negeren. Met elke haarspeldbocht die we achter ons laten, openen zich nieuwe zichten op de bergwereld van de Dolomieten. De opvallende rotswanden, die in het zonlicht in de mooiste kleuren oplichten, stralen gewoon energie uit. We trappen krachtig op onze pedalen en bereiken ten slotte het hoogste punt van de rit bij de Passo Giau. Het weer en de stemming zijn ongelooflijk, we besluiten, bij het berghotel, direct aan de pas, onze krachten aan te sterken met een bord pasta en te genieten van een Italiaanse espresso, voordat we de finale daling naar het beginpunt ondernemen. 

We hebben in de laatste dagen een pak nieuwe indrukken opgedaan en zijn een beetje verdrietig dat de vakantie in de Dolomieten alweer bijna voorbij is. De wielerbestemming Cortina is perfect voor een prestatiecheck maar is bovenal met de prachtige bergpassen en het uitzonderlijke landschap een fietsregio van de hoogste klasse.

Informatie:

Boutique Hotel Villa Blu Cortina www.hotelvillablucortina.it

Hotel Villa Argentina www.hotelargentinacortina.it

Roadbike Holidays www.roadbike-holidays.com

S5 Box