Nieuws
  • Register

Afrika zal voor het eerst in de geschiedenis het WK wielrennen organiseren. Rwanda, meer bepaald Kigali, kreeg van de UCI de voorkeur op Tanger (Marocco) voor het WK 2025.

Om het wielrennen internationaler te maken had de UCI eerder al bekendgemaakt dat het WK in 2025 voor het eerst in Afrika zou plaatsvinden. Uiteindelijk waren er maar twee kandidaten om de organisatie op zich te nemen nl.,Tanger, in Marokko en Kigali, in Rwanda.

Dat de keuze op Rwanda zou vallen stond in de sterren geschreven wegens de rijke wielertraditie die het land al kan voorleggen. Al sinds 2001 wordt er jaarlijks een Ronde van Rwanda georganiseerd. De ronde van het land groeide op korte tijd uit van een lokaal evenement tot een internationale koers, waar zelfs meerdere profploegen uit Europa, voor naar Rwanda trekken.

Rwanda promoot de koers als één van de nationale sporten. Zo kwamen in het verleden al meerdere Rwandese renners in België koersen om zich te meten met het topniveau. Ook Rwandese profrenners zoals Joseph Areruya en Adrien Niyonshuti geven steeds meer een boost aan het wielrennen in het land. Als het peloton op de Rwandese wegen rijdt tijdens de Ronde van Rwanda lijkt de mensenzee waar ze doorrijden zelfs nog groter en luidruchtiger dan op onze Vlaamse wegen.
 

Meer dan 400.000 mensen op Muur van Kigali


Ongetwijfeld zal de Muur van Kigali als scherprechter in het parcours opgenomen worden. Deze Muur kan je best vergelijken met de Muur van Geraardsbergen inclusief de kinderkopjes. Deze echte kasseienklim in de hoofdstad is bijna 500 meter lang met een steil stuk van 18 procent.  Bij de passages in de Ronde van Rwanda is de Afrikaanse wielersfeer op de Muur van Kigali werkelijk uniek te noemen. Meer dan 400.000 mensen moedigen de renners aan op een Afrikaanse enthousiaste manier.

Dat belooft voor het WK 2025! We kijken er al naar uit!

Foto: Getty Images

 

 

S5 Box