Al meer dan tien jaar schrijft hij voor "Cyclelive Magazine", nu is er een boek van zijn hand verschenen. Teus Korporaal is in de geschiedenis gedoken van de Giro d ‘Italia en heeft een overzicht gemaakt van alle primeurs van de Italiaanse ronde. Zijn boek kreeg als titel mee: E E R S T E .

Alles in het leven is ooit voor de eerste keer gebeurd. Je eerste schooldag, je eerste vriend of vriendinnetje, je eerste kus en ga zo maar verder. In de sport is dat niet anders. Alles heeft een begin. Zo is het ook met het wielrennen: de eerste fiets, de eerste wedstrijden op de baan, de eerste wedstrijden op de weg, de eerste wedstrijd tussen twee steden en dan natuurlijk de eerste Tour de France in 1903, de eerste Giro d'Italia in 1909 en later de eerste Vuelta a España in 1935. Daarvoor en daartussen ligt de komst van de eerste klassiekers: Luik-Bastenaken-Luik (1894), Parijs-Roubaix (1896), Ronde van Lombardije (1905), Milaan-Sanremo (1907), Ronde van Vlaanderen (1913).

 

In zijn boek richt hij zich op de Giro d ‘Italia en worden er zoveel mogelijk eerste momenten gepresenteerd zoals de eerste Giro, de eerste vijfvoudige winnaar. Vanzelfsprekend zijn ook de Nederlandse en de Belgische eerstelingen naar voren gehaald zoals bijvoorbeeld de eerste Belgische en Nederlandse roze truidrager, de eerste Belgische en Nederlandse rit- en eindwinnaar, maar ook de eerste renner die eindwinnaar wordt zonder ook maar één rit te winnen. Ook is er aandacht voor de eerste vrouw die meereed in het mannenpeloton. Natuurlijk is er ook aandacht voor het bergklassement  en de eerste passages en aankomsten op onder andere de grote Dolomieten- en Alpencols. Dan komen het punten- en jongerenklassement aan de orde. Wie is de eerste winnaar, wie is in deze klassementen de eerste Belg of Nederlander? Vervolgens is er aandacht voor de zwarte trui die wordt uitgereikt aan de laatste man van het klassement. Wie is de eerste drager en welke Nederlander of Belg mocht dit kleinood voor het eerst aantrekken? Ook de prologen en tijdritten worden naar boven gehaald. Natuurlijk komen ook de eerste starts in België en Nederland aan bod, evenals de eerste start buiten Europa. Het laatste hoofdstuk betreft een dagelijks overzicht van de eerste Corona Giro van 2020. Het merendeel van de items wordt afgesloten met een overzicht van de betreffende Giro editie. Kortom het is een bonte mix van primeurs uit de al meer dan een eeuw durende geschiedenis van de Giro d ‘Italia. Het boek is geïllustreerd met veel eigen foto's. Op dit moment werkt Teus aan soortgelijke boeken van de Tour de France en de Vuelta a España.

 

Bestellen van het boek is mogelijk bij de boekhandel of rechtstreeks bij de uitgever: Uitgeverij Boekscout  www.boekscout.nl

ISBN nummer  978-94-643-1355-0

Prijs 19,50 Euro