Nieuws
  • Register

In 1981 was Hennie Kuiper de laatste Nederlandse winnaar van de Ronde van de Vallende Bladeren of te wel de Giro di Lombardia.

Wat dat betreft deden de Belgen het in die periode iets beter met de overwinningen van Philip Gilbert in 2009 en 2010. Zo als voor elke koers worden er prognoses gemaakt. Primoz Roglic, Alejandro Valverde (al drie keer tweede), Vincenzo Nibali staan hoog genoteerd. Wie zijn geld op winnaar Bauke Mollema had gezet, zou een goede dag hebben gehad. Als volstrekte outsider laat hij maar eens zien hoe mooi en hoe onverwacht een wedstrijd in deze prachtige sport kan verlopen. Zelf was hij toch enigszins zekerder. Na afloop van de wedstrijd zei hij: "Ik voelde me de laatste weken goed en heb de hele tijd gedacht dat mijn moment nog wel zou komen en gelukkig kwam dat moment vandaag". Met nog 19 km te gaan en drie kilometer onder de top van de Civiglio demarreert de 32-jarige Mollema in zijn karakteristieke stijl van schokken en duwen. Hij zegt hierover: "Ik wist dat toen op de Civiglio het tempo wat zakte dat dit mijn moment was om te gaan. Die andere jongens in de groep zijn veel explosiever. Dit was mijn kans De afdaling ging ook prima en ik wist zeker dat ze daar niet veel sneller zijn dan ik. In de laatste tien kilometer en over de San Fermo della Battaglia heb ik constant vol gas gegeven".
Maar er gebeurde nog iets in Como. De 38-jarige Laurens ten Dam sloot hier zijn professionele carrière af. Wat hem nooit lukte, lukte nu wel: hij reed de Ronde van Lombardije uit en zijn vriend Bauke won. "Het is bijna een sprookje. Op de dag dat ik stop wint mijn vriend. Ik ga vanavond met hem eten, dat wordt dubbel feest".

 

7. Ten Dam 1

 

Giro di Lombardia 2019

 

Tekst en beeld: Teus Korporaal

S5 Box