Nieuws
  • Register

Liefst driehonderd dagen per jaar schijnt de zon in Zuid – Tirol. Is dit een loze slogan? Neen, want de wolken worden door de zuidelijk gelegen Dolomieten tegen gehouden.

De streek is een heus microklimaat waar je het grootste deel van het jaar naar hartenlust kan fietsen. De valleien nodigen uit voor rustige lange duurtrainingen, waar je in de winter reeds aan de opbouw van het volgende seizoen kan beginnen. De bergen roepen je later dan wel wanneer de conditie bijgespijkerd is. Uitdagingen bij de vleet wachten hier op jou. En de zon….loert mee over je schouder naar al het natuurschoon.

Omgeven door de hoge bergtoppen kan je hier als fanatiek wielrenner van de ene naar de andere col rijden en de hoogtemeters de pan uit laten swingen. Voor de minder getrainden zijn er echter ook mogelijkheden zat.

Zo is er de fietsroute die naar Scena en de Passeiertal-vallei (Val Passiria) leidt, langs de romantische bergrivier Passer. Het uiterst pittoreske dorpje Scena is zeer de moeite waard om even te stoppen en te genieten van al zijn schoonheid. Het dorp ligt als een soort terras boven Merano en het uitzicht is om in te kaderen. 

 

 

Vanuit het centrum van het dorp Scena nemen we de mooi geasfalteerde Riffianerweg. Het gaat hier zachtjes naar beneden tot aan het Laubboden Waalerhaus. Dan gaat het via de bruisende rivier de Passer, door het mooie dorpje San Martino tot aan San Leonardo, het belangrijkste dorp in het Passeiertal. De terugreis volgt dezelfde route als de heenreis. In totaal heb je 31,4 km afgelegd en 550 hoogtemeters overwonnen, met het zingend geluid van de rivier de Passer veelvuldig op de achtergrond…Ontspannend ritje voor de ene en een inspannend ritje voor de andere, maar wel een aanrader voor iedereen!

 

mgm01748bepf

 

 

Boven de 2500 metergrens op de Timmelsjoch

Onze tocht naar de top van de Timmelsjoch is ongeveer 50 km lang. Het eerste gedeelte van onze rit verloopt zonder noemenswaardige stijging en we kunnen de beentjes lekker opwarmen. Wat praten en genieten terwijl we het ritme geleidelijk optrekken. Na 20 km bereiken we het dorp S. Leonardo/St. Leonhard en bij het verlaten van het dorp begint het echte karwei. We rijden nu op een hoogte van 695 meter. Vanaf hier slingert de weg met 44 haarspeldbochten omhoog naar een hoogte van 2.509 m. We zullen dus 1814 hoogtemeters overbruggen. De top ligt nog 29,3 km van ons verwijderd en we praten ons stevige moed in, als we de eerste meters onder de wielen geschoven krijgen. Na enkele tunnels en haarspeldbochten bereiken we na 18 kilometer een leuk ‘gasthaus’. Als je wil kan je hier even pauzeren, maar wij gaan lekker door op ons elan want nu gaat het pas echt beginnen. Met bijna ontelbare haarspeldbochten gaat het naar de brug over de beek Timmelsbach. Na 21 kilometer komen we aan de maximale stijgingspercentages die boven de 12% gaan. Ook kilometer 22 laat deze hoge percentages niet los. De volgende kilometer is gelukkig wat aan de mildere kant met een gemiddelde van 4,6%. We gebruiken die dan maar wijselijk om even goed te recupereren want van km 24 tot km 26 gaat het opnieuw rond de 10%. De melkzuren spatten rond de oren en een ijzeren wil is hier zeker op zijn plaats. De beloning op de top is echter fantastisch!

 

mgm01755bepf 1

 

IDM Benjamin Pfitscher Timmelsjoch 64

 

 

Mountainbiken op de zonnige hoogvlakte

Soms is het heel eenvoudig om van het leven met volle teugen te genieten. Het moet niet altijd hard gaan en het moet ook niet altijd de grootste uitdaging zijn om voor altijd in het geheugen gegrift te zijn. Zo maakten wij in Zuid-Tirol ook een heerlijke mountainbiketochtje door weilanden en bossen van de hoogvlakte tussen Avelengo en Verano. Vanaf de parkeerplaats in het dorp Avelengo/Hafling onder de parochiekerk vertrekt het pad nr. 2A. Het pad gaat door het bos naar de Wurzer Alm-berghut. Vanaf daar gaat de route verder naar de Leadner Alm Alp Inn. Het pad nummer 16 leidt terug naar het startpunt.
Dit ontspannen MTB tochtje van ongeveer 16 km laat je een goede 400 hoogtemeters overbruggen. Het pad is erg afwisselend en biedt prachtige plaatjes.

 

TV Hafling Marion Lafogler 23

 

 

Het afwisselen van de racefiets met de mountainbike zorgt ervoor dat je de bergen en de natuur werkelijk in al zijn facetten kan waarnemen. Met de fiets één van de mooiste regio’s van Europa verkennen was onze missie. Die missie is meer dan geslaagd! Daarnaast een geweldige regionale keuken, gecombineerd met alle mogelijkheden van een uitzonderlijk kuuroord en verblijven in één van de geweldige hotels die de regio rijk is.… Zuid – Tirol heeft onze wielerhartjes bij ons bezoek erg bekoord. Een aanrader van formaat voor elke fietsfanaat!

 

Voor meer fietsroutes klik hier!

Alle info over Merano en omgeving hier!

Voor meer info over echte (culinaire) kwaliteit in de bergen klik op www.merano-suedtirol.it/realquality!

 

IDM Marion Lafolger 21 1

S5 Box