Nieuws
  • Register

De Dodendraad, een elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog, stond op de Belgisch-Nederlandse grens van Vaals tot aan Cadzand.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de grensversperring werd afgebroken. Bij de dodendraad, waar 2000 volt op stond, zijn in die tijd ruim 1000 slachtoffers gevallen. De stichting Verhalis heeft samen met Grote Routepaden, langs het voormalige traject van de Dodendraad de Grensroute uitgezet. Een langeafstand fietsroute van 546 kilometer. De route, uitgestippeld via de fietsknooppunten, voert langs 23 reconstructies en monumenten van de Dodendraad en loopt zowel over Belgisch als over Nederlands grondgebied. Het traject slingert over de grens en voert door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heidevelden tot in de duinen van de Noordzeekust. Behalve mooie natuurgebieden en rustige plattelandsweggetjes heeft de route nog een paar bijzondere verrassingen in petto zoals het historisch geladen Moresnet of het Antwerpse havengebied met verborgen oude vestingen in het groen.

Op de website www.grensroute.eu kan je het traject bekijken en lokale verhalen lezen over de Dodendraad. Je vindt er ook de fietslabels met knooppunten, die je kan uitprinten voor aan het fietsstuur.

De bijbehorende fietsgids verschijnt begin februari 2019 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent. De fietsgids wordt uitgegeven door Grote Routepaden uit België. Deze gids bevat uitgebreide informatie over het traject, lokale verhalen over de Dodendraad en vele kaarten.

 

Tekst en foto: Rens Klaasse

S5 Box