Nieuws
  • Register

Veel wielrenners hebben nogal wat problemen met de rug. Lage rugpijn is één van de meest voorkomende klachten bij sportieve fietsers.

Studies tonen aan dat één van de belangrijkste oorzaken bij de buikspieren ligt. Renners waarbij vooral de dwarse bruikspieren (de diepste buikspieren die horizontaal als een corset rond uw middel spannen) en de meermaal gespleten rugspier (een verticale skeletspier in je romp) goed ontwikkeld zijn, met hun rug veel meer verdragen en hebben als gevolg veel minder snel last.

Deze spieren helpen je tijdens een rit kracht over te brengen van je armen in de stuurbeugel naar je benen, duwend op de pedalen.
Helaas worden deze spieren niet versterkt door te fietsen en hebben zelfs de beste wielrenners vaak onderontwikkelde buikspieren met een pijne rug tot gevolg.
Tijd voor een work out om precies deze spieren te versterken!

Probeer onderstaande oefeningen in 2 sets van 15 te doen, 3 keer per week.

Reverse Curl
Lig op je rug met je armen naast u gestrekt. Hef je benen omhoog en vorm met je lichaam een hoek van 90 graden. Buig door naar achter door je heup van de grond te tillen en breng je bekken naar je ribben en je knieën naar je borstkas. Voel zelf aan of je meer effect haalt door eventueel je benen te strekken. (zie afbeelding)
Pauzeer, adem uit en keer terug naar de startpositie.

 

Oefening 1

 

Bird dog
Steun op handen en knieën. Hou je rug recht en je hoofd en nek in eenzelfde lijn met je rug. Strek je rechterarm en linkerbeen, in lijn met je rug of indien mogelijk, net boven je romp. Handen en voeten gestrekt.
Pauzeer en dwing zo je rugspieren de balans te behouden. Keer terug naar de startpositie en herhaal met de overgestelde zijde.
Doe 15 herhalingen van elke kant, zijden afwisselend.

 

oefening 2

 

 

Functionele training en blessurepreventie

Rompstabiliteit draagt bij tot de preventie van blessures. Wanneer de rompspieren niet voldoende sterk zijn, neemt de stevigheid van de wervelkolom af. Die is dan gevoeliger voor overbelasting en de ideale voedingsbodem voor blessures. De jongste jaren is binnen de sportwereld de aandacht voor rompstabiliteit dan ook de hoogte ingeschoten. Core stability vormt inmiddels een essentieel onderdeel van medische sportscreening.

Aan de hand van verschillende oefeningen en functionele trainingen wordt de stabiliteit van het lichaam getaxeerd. Bijzondere aandacht gaat uit naar het bekken en de wervelkolom. Stabiliteitstraining moet worden gezien als een totale workout.

 

 

Push up with feet on an exercise ball 1

 

 

Core stability training in groep!

Pulso – Preventielab in Zwevegem voorziet in de eigen krachtzaal nu ook interactieve groepstrainingen om de core stability van de atleet te verbeteren. Deze trainingen worden onderverdeeld in verschillende niveaugroepen zodat zowel de beginnende sporter als de gevorderde atleet op eigen niveau kan gaan trainen.

 

Vragen over de lessen of voor inschrijven kan je mailen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.!

Serieuze rugklachten? Neem contact met Egwin Ponette, osteopaat van professionele wielerploegen en renners als Fabian Cancellara.

S5 Box