Nieuws
  • Register

Het eerste race-evenement van Gravel Epic - en het eerste meerdaagse grindevenement in zijn soort - zag afgelopen weekend van 24 - 26 september mooie wedstrijden van zowel heren- als dames in de Zwitserse Alpen. Terwijl op dat moment in België de wereldkampioenschappen op de weg aan de gang waren, gaven gravelrijders het beste van zichzelf in Zwitserland. Het evenement werd nadien afgesloten met een groots feest.

Bij de mannen was het een spannende strijd met minder dan 3 minuten verschil tussen de eerste en derde plaats. De Italiaanse ex-prof op de weg, Mattia de Marchi behaalde de eerste plaats in het eindklassement.

De Keniaan John Kariuki won de etappe op zaterdag en behaalde de derde plaats op het GC Men's Epic-podium.

Afrika zal voor het eerst in de geschiedenis het WK wielrennen organiseren. Rwanda, meer bepaald Kigali, kreeg van de UCI de voorkeur op Tanger (Marocco) voor het WK 2025.

Om het wielrennen internationaler te maken had de UCI eerder al bekendgemaakt dat het WK in 2025 voor het eerst in Afrika zou plaatsvinden. Uiteindelijk waren er maar twee kandidaten om de organisatie op zich te nemen nl.,Tanger, in Marokko en Kigali, in Rwanda.

Dat de keuze op Rwanda zou vallen stond in de sterren geschreven wegens de rijke wielertraditie die het land al kan voorleggen. Al sinds 2001 wordt er jaarlijks een Ronde van Rwanda georganiseerd. De ronde van het land groeide op korte tijd uit van een lokaal evenement tot een internationale koers, waar zelfs meerdere profploegen uit Europa, voor naar Rwanda trekken.

Toerisme Oost-Vlaanderen heeft haar zes fietsnetwerken (Maatjesland, Scheldeland, Waasland, Vlaamse Ardennen, Leiestreek en Gent en omgeving) geactualiseerd.  Door de aanleg van nieuwe wegen, verbindingen en fietsbruggen zijn de trajecten aangepast en nog fietsvriendelijker en veiliger geworden.  Op de kaarten staan nu ook een aantal plaatsen onderweg om bij stil te staan, mooie uitkijkpunten en startplaatsen waar je makkelijk kan parkeren zijn aangegeven. De losse kaarten kosten € 6,-- (kaart Leiestreek € 9.--). Voor € 29,95  is er ook een verzamelbox met alle kaarten beschikbaar. De losse kaarten en box kunnen besteld worden via www.routen.be/webshop.

Het riviertje de Dender ontspringt in Ath (Henegouwen) en vloeit bij Dendermonde in de Schelde.  Voor wie de loop van de Dender eens fietsend wil volgen heeft Toerisme Oost-Vlaanderen de fietsgids Fietsen in de Dendervallei uitgegeven. Daarin staan vijf aansluitende fietsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk tussen Dendermonde, Aalst, Ninove, Geraardsbergen en Ath.  Daarmee kan je deze vijf prachtige Dendersteden en hun rijke geschiedenis ontdekken. Daarnaast word je onderweg ook ondergedompeld in de stilte en rust van hun omgeving. Voor een meerdaagse fietsvakantie geeft de gids ook verblijfsmogelijkheden voor onderweg. De gids kost € 6,-- en kan besteld worden via www.routen.be/webshop.

Südsteiermark of Zuid-Striermarken is een absolute verborgen Oostenrijkse parel en een gouden tip die we geven aan de fietsers: klein, fijn en toch zo veelzijdig en interessant. De tochten lopen in alle windrichtingen. Van heerlijke tochten voor genieters door de wijngaarden via daguitstappen in het Stiermarkse vulkaanland tot trips in het West-Stiermarkse bergland met vele hoogtemeters. Alles is aanwezig om er een geweldige fietsvakantie van te maken. Het milde klimaat zorgt voor mediterrane flair van maart tot november.

De Costa Daurada kent meer dan 2.000 km fantastische asfaltwegen met weinig verkeer, ideaal om op uw fiets te genieten en spectaculaire landschappen te ontdekken. Wil je fietsen in de zon, over bergen en/of langs de kust en met alle mogelijke ontspanningsmogelijkheden voor het ganse gezin, dan denk je best eens aan de Costa Daurada. Enorm luxueuze campings, fantastische hotels, lange, prachtige zandstranden, een azuurblauwe zee en een binnenland om cultuur te snuiven. Port Aventura in Salou is bovendien één van de grootste en spectaculairste pretparken van Europa, de familie zal tijd tekort komen om alles te doen wat het hartje wensen zal.

Langs de kust

De kuststreek begint ten noorden van Tarragona en loopt via Salou, Cambrills, Miami Platja (Playa), L’Hospitalet de l’Infant, Calafat, L’Ametlla de Mar en L'Ampolla tot aan de delta van de rivier de Ebro.

De vestingstad Kufstein en zijn acht omliggende schilderachtige dorpjes bevinden zich in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Daar, pal op de grens met de Duitse deelstaat Beieren, vinden Roadbikers een echt wielerparadijs.

Het bijzondere aan een vakantie in het Kufsteinerland is dat je je dagen daar op zoveel verschillende manieren kunt doorbrengen. De meest voor de hand liggende manier midden in de Alpen is natuurlijk met sport en niet in het minst met fietsen. Wie denkt dat je daarvoor flink wat in de benen hoeft te hebben, vergist zich. De regio rond Kufstein is uitstekend geschikt om zowel hoogtemeters te verzamelen alsook voor beginnende fietsers.

De Tour de France komt er weer aan! Iedereen die maar enigszins bij het wielrennen is betrokken kijkt er naar uit. De beelden komen binnen in je huiskamer of in je vakantieverblijf. Nog mooier is om een plek langs het parcours te hebben en de echte sfeer op te snuiven hoewel dat in deze coronatijd weer niet voor iedereen mogelijk is. Kortom iedere wielerliefhebber beleeft deze weken op zijn eigen manier.

Wil je je limieten testen? Wil je steile beklimmingen overwinnen en jezelf belonen met adembenemende uitzichten en après-pizza? Dan zijn het Levico- en Gardameer de juiste plek voor jou en je fietsambities. Kies tussen Italiës grootste meer met zijn adembenemende landschappen en actieve levensstijl of de kalmte van het kleinere Levicomeer. De provincie Trentino is een must voor wielrenners. Geniet van het milde klimaat en de vele wielerroutes. Het is dan ook geen toeval dat zoveel professionele fietsers hier regelmatig komen trainen.

Al meer dan tien jaar schrijft hij voor "Cyclelive Magazine", nu is er een boek van zijn hand verschenen. Teus Korporaal is in de geschiedenis gedoken van de Giro d ‘Italia en heeft een overzicht gemaakt van alle primeurs van de Italiaanse ronde. Zijn boek kreeg als titel mee: E E R S T E .

NL:Tim Merlier wint meteen in de eerste massasprint van zijn allereerste grote ronde. Met de handen in de lucht en de letter W vormend, eerde hij Wouter Weylandt die net tien jaar geleden het leven liet in de Giro.

Respect! Diep respect voor Tim en Wouter!

ENG:Belgium’s Tim Merlier claimed his first Giro victory in his first ever Grand Tour participation in Novara, beating Giacomo Nizzolo and Elia Viviani at the end of a long bunch sprint. On the finish line he raised his hands composing a letter "W", dedicating the success to Wouter Weylandt, on the tenth anniversary of his death.

Deep respect voor Tim and Wouter!

Op 13 mei geeft de provincie Vlaams-Brabant, samen met wielerclub 666gravel, het startschot van een nieuwe gravelroute door de Druivenstreek.

Zo’n 250 gravelrijders en mountainbikers ontdekken op een coronaveilige manier die dag de nieuwe Dijleland Gravelroute.

Het traject loopt over de mooiste onverharde wegen van de Druivenstreek en langs de belangrijkste hellingen uit de Flandrienlus en de lus door Leuven van het WK Wielrennen.

Hiermee geven de provincie en Toerisme Vlaams-Brabant ook het symbolisch startschot voor het aftellen richting WK Wielrennen, dat eind september plaatsvindt.

S5 Box