Nieuws
  • Register

De MTB-regio Serfaus-Fiss-Ladis ligt op een zonovergoten terras op 500 meter boven het Inntal.

In het dorp Dreigestirnis is uit aanvankelijke weerstand tegen „Bike & Family” een echt succesverhaal gegroeid. Met veel bekwaamheid en handigheid werd op het zonnige plateau een wereld gebouwd vol avontuur voor jong en oud. Recent werd de regio door Mountain Bike Holidays onderscheiden tot „Approved Bike Area” in de categorie „Easy & Family”. Samen met twee vrienden, kwamen mijn vrouw en ik hierheen om de tochten in het unieke berglandschap van Tirol te verkennen. We wilden ook het gezinsaanbod eens bekijken om te zien of een fietsvakantie met de kinderen hier in het Oberinntal tot de mogelijkheden behoort.

In Serfaus komen we aan bij het Mountain Bike Holidays Hotel “Lifehotel voor actieve genieters”, waar we voor de komende drie dagen geboekt hebben. De combinatie van sport, plezier en zorgeloos van het leven genieten, ligt de eigenaren Barbara en Florian Geiger nauw aan het hart. Dit concept doordringt het hele pand, dat met veel flair voor het buitengewone is ingericht. Hotelbaas FLorian, betrapt ons bij het doorbladeren van de uitgebreide tochtenmap en adviseert ons om de Möseralmtocht eens te proberen. Dit is een halfzware rondrit van 20 km met iets minder dan 500 m hoogteverschil. Wat stijf bij de aankomst, willen we liever eerst het royale wellness-programma van het Lifehotel ontdekken. Terwijl de mannen in het waterpark “Aqua Vitalis” rondspringen, gaan onze vrouwen liever ontspannen - en zweten - in de “Sauna Vitalis”.

Na deze ontspanning volgt het culinaire genieten. Onder het motto “licht, gezond en vitaal” serveert de keukenstaf ons een fantastisch diner dat niets te wensen overlaat en de perfecte voorbereiding vormt op onze eerste fietstocht. We staan te popelen voor een lange dag in de Tiroolse bergen.

 

Serfaus Fiss Ladis Small

 

Fietsdag 1

Vanuit het hotel in Serfaus gaat het comfortabel via het fietspad naar Fiss, waar de klim naar het middenstation van de Schönjochbahn begint. Hoog boven de Inn, voert de weg door prachtig groene bergweiden naar de nabijgelegen Falterjöchl en krijgen we al de eerste uitzichten op de bergen van de Ötztalvallei. Het lijkt erop dat de sauna een betere voorbereiding was, want de dames zijn ons al ver vooruit terwijl we zwaar hijgend op de Frommersalp aankomen. Tijdens de afdaling kunnen we wat terrein goedmaken en met deze motivatie slagen we erin om een beetje verder samen het hoogste punt van de tocht te bereiken. Een vloeiend singletrail brengt ons na een korte trip naar de Möseralm waar we eerst en vooral het vochtverlies compenseren met een verfrissend drankje. Het weer kon niet beter, dus blijven we nog wat in de zon zitten en genieten we van het fantastische uitzicht. Via nog een singletrail, die een brede glimlach op ons gezicht nalaat, gaat het snel terug naar Serfaus waar we onmiddellijk de volgende tocht beginnen te plannen. Morgen willen we hogerop gaan, aan de ene kant om de zomerse temperaturen een beetje te vermijden, maar ook om nog meer bergaf te kunnen gaan. In totaal zijn er in de MTB-regio Serfaus-FissLadis negen liften die fietsers en fietsen naar boven brengen en daarmee voor een aanzienlijke toename van meters naar beneden zorgen.

 

Serfaus Fiss Laden Small


Fietsdag 2

Na een extra rondje doorheen het uitgebreide ontbijtbuffet beginnen we fit en vol goede moed aan een alpine fietstocht over de Schönjöchl. Met gemak bereiken we, met de hulp van de Schönjochbahnen, het bergstation op een hoogte van meer dan 2.400 m. Het is hier meer dan fris - we zijn blij dat we nog een korte klim voor ons hebben en gaan zwaar op de pedalen staan om warm te worden. De zon staat in een heldere blauwe hemel, net als gisteren, en doet ook haar best om ons op te warmen. Het duurt dan ook niet lang voor de eerste zweetdruppels op ons voorhoofd staan. Op het hoogste punt aangekomen, brengt een absoluut prachtig panorama ons in pure vervoering. De gletsjers van de talloze toppen van meer dan drieduizend meter, van het Ötztal tot de Silvretta, gloeien in de ochtendzon en geven nog eens antwoord op de vraag waarom de Alpen ons zo goed bevallen. Een andere reden dat we in de bergen van Tirol zijn, ligt nu voor ons - het Frommestrail. Van de Schönjöchl over de Matekopf tot het traileinde in Ladis biedt deze compleet gerenoveerde klassieker 1.200 m aan flow en puur rijplezier. Zelfs het hoogste deel van de trail vergast ons op tal van haarspeldbochten - van vloeiend tot lastig - en zorgt voor veel afwisseling. Een kort stukje aan hoge snelheid langs de skipiste laat onze remmen deftig heet worden, vooraleer het in het open bos weer iets technischer wordt. Op dit soort terrein voelen we ons bijzonder goed. Hoe dichter we bij het dal komen, hoe dichter het bos wordt. De wortelsecties nemen overhand toe, wat onze volledige concentratie vereist. Op een hoogte van ongeveer 1500 meter laat het Frommestrail ons los op een bosweg. “Nu is de fun waarschijnlijk voorbij”, merkte een van mijn vrienden op. Helemaal mis - direct na de volgende bocht begint de “Grande Finale”. Op het natuurlijk gelaten pad vinden we weer alles terug dat ons bikerhart sneller doet slaan. Kleine stukjes die tot springen aanzetten, strakke, lastige haarspeldbochten en tot slot, glorieus brede bochten, waar de flow echt tot zijn recht komt. Totaal in euforie maakt het ons helemaal niets uit dat we nu nog even 250 m moeten klimmen om terug naar Serfaus te gaan. Deze afdaling is gewoon geniaal - de combinatie van adembenemend berglandschap en de mooiste uitzichten maken het Frommestrail tot een echt hoogtepunt voor mountainbikers.

 

Serfaus F. L Small


Na de belevenissen van dit weekend staat vast dat we gaan terugkomen en de volgende keer met de kinderen erbij, die zich op de routes in het fietspark kunnen uitleven, terwijl wij andere hoogtepunten op knobbelige banden kunnen beleven. Misschien kunnen we het zelfs combineren met een bezoek aan het MTB-Festival Serfaus-FissLadis. De kinderen kunnen in het kader van de rookie-kampen gedurende zes dagen samen met de professionals de tracks in het fietspark ‘onveilig’ maken en in een ontspannen sfeer hun eerste rennerservaring opdoen in de disciplines afdaling, slopestyle en pomptrack. Als afsluiting van dit uniek MTG Jongerenfestival in Europa kunnen we tijdens de Family Challenge de teamgeest van ons gezin bewijzen.
Een ding is in ieder geval zeker - in Serfaus-Fiss-Ladis krijgt iedereen waar voor zijn geld. In het schilderachtige Tirol wachten je onvergetelijke momenten.

 

Voor meer info over deze prachtige regio
www.serfaus-fiss-ladis.at
Lifehotel voor actieve genieters www.bikeserfaus.com
Mountain Bike Holidays:www.bike-holidays.com/nl

 

Serfaus Andreas Meyer Small

 

Foto's: Andreas Meyer

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login