Nieuws
  • Register

Wist je dat de stad Antwerpen naast de ring ook een gordel heeft?

Om strategische, politieke én economische redenen was het van belang dat de stad versterkt werd om goed verdedigd te kunnen worden. Bij elke grote stadsuitbreiding kwamen er nieuwe verdedigingsgordels, soms met muren en wallen, soms met alleen een verdedigingsgracht. Die ontwikkeling is doorgegaan tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. De militaire rol van de fortengordels was na de Eerste Wereldoorlog zo goed als uitgespeeld, ook al omdat sommige forten zwaar beschadigd waren. Het leger gebruikte de meeste forten als magazijn voor materiaal, voor opleidingen en oefeningen. Een laatste toevoeging aan de Antwerpse vesting was de Antitankgracht, een 33 km lange gracht tussen het Albertkanaal in Oelegem (Ranst) en de Schelde in Berendrecht (Antwerpen). Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest dienen als hindernis voor vijandelijke tanks.
De tientallen forten, schansen, bunkers en kleinere verdedigingswerken bepalen tot op vandaag het uitzicht van de Antwerpse regio. Ze zijn van onschatbare waarde op het vlak van erfgoed, recreatie en natuur.
Op zondag 21 mei 2017 openen 23 van deze forten hun poorten voor het publiek! Hierbij zijn er drie forten die voor de eerste keer meedoen. Elk fort biedt je een uniek programma dat aansluit bij de eigen historie en/of eigenheid van de locatie. Een aantal forten is alleen op die dag exclusief open. Het programma voor deze dag is te vinden hier. Fietsers, fijnproevers, muziekliefhebbers, historiezoekers, kinderen en natuurspotters komen op deze dag ruimschoots aan hun trekken.
De Fortengordel is een fietsevenement dat zes suggestiefietsroutes aanbiedt, die je leiden langs de diverse forten in de ruime regio rondom Antwerpen. Zowel de recreatieve als de sportieve fietser kunnen genieten van fietslussen van 31 km tot maximaal 60 km lang. De routes vind je op www.fortengordel.be. Niet alleen tijdens de Fietsengordel maar ook de rest van het jaar kan je naar hartenlust rond de forten fietsen.
Bijna alle forten zijn met de fiets bereikbaar.

 

forten Antwerpen Small

 

De fietsbrochure ‚Herover de Forten’ combineert zes fietsroutes langs de forten in een handig broekzakformaat. Het boekje geeft informatie over de route en bezienswaardigheden in de buurt. Ga je naar de Kempen, het Pallieterland, het Rivierenland, KleinBrabant of het Waasland? Ontdek dat er altijd wel een fort in de buurt is en dat ze met de fiets een perfecte daguitstap vormen. Je kan dit boekje downloaden hier!

Het boekje is ook te verkrijgen bij het toeristische infokantoren in de regio. Eén route is bewegwijzerd, de 44 km lange Brialmontroute. De andere vijf routes (Antwerpse polders en kasteeldomeinen 31,4 km; Antitankgracht en heide 59 km; Langs de Nete en groentestreek 50 km; versterkt erfgoed in Klein-Brabant 36,4 km en Forten en kastelen 48,1 km) zijn uitgezet op het fietsroutenetwerk.

 

Tekst: Rens Klaasse

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login