Nieuws
  • Register

Saalbach, "Home of Lässig", trekt ons aan met haar 400 km aan mountainbikeroutes, maar vooral omdat 4 skiliften en 18 trails puur fietsplezier garanderen in de Salzburger Pinzgau.

Een wereldwijd uniek MTB-netwerk, dat niets te wensen overlaat voor toerfietsers, maar ook voor endurofans en freeriders, is voor ons op zich al een voldoende aanleiding om deze regio te bezoeken. Tussen Saalfelden en Zell am See vinden we de ingang van het Glemmtal, ingebed in de met gras begroeide heuvels van de Kitzbüheler Alpen en het dal waar de Saalach ontspringt. Het royale aanbod aan kabelbanen, perfect afgestemd op het MTB-toerisme, maakt het mogelijk om in één dag de hele vallei te verkennen en daarnaast nog een hoop plezier op de trails te beleven. En wie liever helemaal niet bergop wil rijden, kan op de talloze downhil-lines de eigen vaardigheid over drops, tables en steile bochten op de proef stellen.


De twee belangrijkste centra, Saalbach en Hinterglemm, liggen slechts een paar kilometer van elkaar, en we besloten om in het sport- en wellnesshotel Hasenauer in Hinterglemm te verblijven. Het is overduidelijk dat hier de MTB-sport in alle varianten overheerst. We kijken uit op het dalstation van de Reiterkogelbahn, waar tussen de stofwolken altijd weer freeriders opduiken die moedig over de tables springen voordat ze weer in de kabelbaan stijgen voor de volgende afdaling op de Blue Line of de Pro Line. Aan de kleine tafels bij de voorkant van de herbergen en cafés zitten toerfietsers, die net voor de laatste klim van de dag nog even hun vochtbalans in evenwicht brengen. Het virus heeft ons in de greep, en hoewel het al in de namiddag is, willen we toch nog een korte verkenningstocht maken. In de tochtenmap vinden we snel de perfecte tocht en krijgen bij de receptie ook nog de GPS-gegevens te pakken voor de Talschlussrunde.

Opgetogen starten we westwaarts over de Talradweg, terwijl we genieten van het prachtige landschap met de prachtige bergpieken, die verder in het dal steeds markanter voor ons opduiken. Na een korte rit zitten we op de eerste single trail, die grotendeels bergop gaat in zachte golven. Na het laatste dorpje, of juister, een groep huizen met de naam Lengau, fietsen we vanaf de trail op een goed aangelegde bosweg bergop. De Saalach is hier nog maar een romantische beek die haar weg door het unieke berglandschap zoekt.

Na de Lindlingalm, zitten we midden in een enorm dal dat links en rechts begrensd wordt door steile hellingen. Linksom beginnen we aan de echte Talschlussrunde, die een aantal open berghutten voor ons in petto heeft. We nemen slechts een korte pauze, want de zon dreigt al vlug achter de piek van de Gamshag te zullen verdwijnen. In het unieke licht van de avondzon wordt het contrast tussen de heuvels van de alpenweiden en de steile kliffen nog verstrekt en genieten we ontspannen van de laatste zonnestralen, terwijl we terug naar Hinterglemm rijden. Op bestemming aangekomen worden we in de traditionele sauna voor onze prestaties beloond en maken we plannen voor de komende dagen.


De vallei van de wereldkampioenen
De veelzijdigheid van deze vooraanstaande fietsregio komt ook tot uiting in een wel heel bijzondere gebeurtenis, die elk jaar begin september plaatsvindt. De World Games of Mountainbiking trekken jaar na jaar de beste professionele en amateurrijders naar Glemmtal om respectievelijk op vier verschillende marathonafstanden en in de downhill voor de titel "World Games Champion" te vechten. Hoe sterk deze regio voor het mountainbiken leeft, kun je afleiden uit de geweldige resultaten van de lokale amateursporters die vaak onder elkaar voor de felbegeerde titel strijden.

 

Saalbach MichielRotgans 10


5000 m hoogteverschil downhill-plezier
Fritz Steger, MTB-gids en de zoon van de hotelbaas, toont ons vandaag zijn eigen versie van de BIG-5-Challenge. Met vijf verschillende kabelbanen in Saalbach, Hinterglemm en Leogang overwin je het grootste deel van het hoogteverschil bergop, zodat je zo ontspannen mogelijk aan de technisch veeleisende afdalingen kunt beginnen. We beginnen met de klim naar de Zwölferkogel en geven ons dan over aan de de snelle Z-Line voor een dag vol plezier. De perfect aangelegde route met prachtige bochten en golven zorgt voor FLOW van start tot finish - we zijn nu al erg enthousiast en kijken vol verwachting uit naar de komende afdalingen.
Daarna staat de Blue-Line op het programma, waarvan we het startpunt via de Reiterkogelbahn bereiken, en geven ons onmiddellijk over aan de snelheidsroes. Een ietsje moeilijker dan de Z-Line is deze trail de perfecte opvolger - zo mag het gerust nog een eeuwigheid verder gaan. Je hebt ook de mogelijkheid om de aanzienlijk meer eisende Pro-Line te nemen, maar voorlopig geven we nog de voorkeur aan plezierige tochten - wie weet wat ons nog te wachten staat. Op ons dooie gemak bollen we op het fietspad stroomafwaarts naar Saalbach om ons weer met de Kohlmaisbahn - om energie te sparen - naar het bergstation te laten brengen. De volgende panoramische singletrack naar de Seidl-Alm is veelbelovend. Constant op en neer met zware wortelpassages vereist een hoge mate van concentratie en conditie en brengt ons voor de eerste keer echt in het zweet. De daaropvolgende afdaling over de sensationele routes van het Leogang Bikepark doet ons alle ontberingen van de vorige rit vergeten, maar brengt ons wel technisch aan onze grenzen. Tussen Hangman I en II, Hot Shots, Bongo Bongo en Flying Gangster wordt het moeilijk kiezen, maar Fritz weet gelukkig precies wat wij aankunnen en zorgt ervoor ons niet te overweldigen, maar toch het plezier op de voorgrond te laten staan. Dankzij het perfecte materiaal kunnen we van deze bijzondere uitdaging genieten en worden we na de volgende klim beloond met een welverdiende lunchpauze, inclusief een Pinzgauer Kasnock'n en prachtig alcoholvrij witbier.

 

Saalbach Bike Trekking 2


Keuzes maken
Om niet nog een keer over de uitputtende Panorama Trail te moeten gaan, kiezen we op de terugweg naar het Glemmtal voor het alternatief via de bosweg naar de Thurner Alm. Na een korte bosweg volgt een snellere afdaling over grind die ons terugbrengt bij het tussenstation van de Kohlmaisbahn en daarmee aan de start van de Milka-Line. Deze flowtrail is perfect ontworpen en echt gezinsvriendelijk. De talloze steile bochten worden steeds gecombineerd met korte stukjes bergop, zodat we nauwelijks onze remmen nodig hebben. In de beste stemming bereiken we het centrum van Saalbach en de Schattberg Express, onze laatste kabelbaan voor vandaag. Bij de Schattberg Ostgipfel aangekomen, staan we voor een moeilijke beslissing - ofwel via de langste en moeilijkste freeride-route van het Glemmtal, de X-Line, naar beneden tot Saalbach, of over de Westgipfel, de Hacklberg- en de Buchegg-trail direct naar onze bestemming in Hinterglemm. Een zweem van vermoeidheid is al merkbaar en dus we kiezen voor de variant via de Westgipfel. Tijdens de zeer steile klim naar het hoogste punt van de dag betreuren we eerst dat we niet voor de X-Line kozen, maar kort daarna worden we beloond met het hoogtepunt van de dag. In het vlakke licht van de middagzon, fietsen we over natuurlijke paden naar beneden en genieten van een fantastisch uitzicht over de Hohe Tauern in het zuiden en de Wilde Kaiser in het westen. Kort voor de finish heeft onze gids nog iets speciaal voor ons in petto. Perfect geïntegreerd in het landschap ligt iets boven de vallei een meer, dat in de winter fungeert als een waterreservoir voor kunstmatige sneeuw en tijdens de zomer voor de hoognodige afkoeling zorgt. Nu begrijpen we ook waarom een zwembroek voor deze tocht op de eerste plaats staat in de paklijst. Na de welverdiende en zeer ontspannen duik in het water tegen de achtergrond van de adembenemende bergen, loopt deze tocht ten einde. De rit heeft een ongelooflijk grote actieradius en biedt een verscheidenheid aan paden die elke fietser in vervoering brengt.

 

Saalbach MichielRotgans 1


Het Glemmtal biedt niet alleen een uniek berglandschap, maar ook het hele scala aan MTB-sporten op perfect aangelegde trails, routes door het fietspark en een verscheidenheid aan natuurlijke wegen. Rust en ontspanning vind je op de rustige weilanden met hun rustieke berghutten en adembenemende panorama's. Op zoek naar onbeperkt fietsplezier is er waarschijnlijk geen ontkomen aan Saalbach, het "Home of Lässig”.


Voor meer info klik op www.saalbach.com
Of boek uw fietsvakantie nu op Mountain Bike Holidays www.bike-holidays.com

 

Saalbach Bike Trekking 11

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login