Nieuws
  • Register

De Giro del Trentino verandert na 40 jaar van naam en wordt meteen ook langer.

De Giro del Trentino werd steeds tussen half en eind april over vier ritten georganiseerd in de regio’s Trentino-Alto Adige en Zuid-Tirol in Italië. De rittenkoers maakt deel uit van de UCI Europe Tour, het niveau onder de UCI World Tour. In 2015 fuseerde de race met de eendaagse wedstrijd Trofeo Melinda en werd zo de Giro del Trentino Melinda. De korte, erg intense ritten zijn typisch voor de Giro del Trentino die bomvol zit met de steile beklimmingen, die typisch zijn voor de regio. De naam verandert na 40 jaar in “Tour of the Alps” en gaat voortaan ook dieper in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol en de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Om al die plekken te kunnen bereiken, zal de wedstrijd een dag langer duren. De “Tour of the Alps” wordt daardoor een vijfdaagse. Trentino vormt samen met Zuid-Tirol en Tirol een zogeheten Euregio. Dat is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van gebieden die liggen in de Europese Unie. De wedstrijd gaat door van 17 tot en met 21 april. De Giro del Trentino was traditioneel een belangrijke voorbereidingswedstrijd voor de Giro d’Italia en wordt dat nu nog meer. Verschillende Giro del Trentino-winnaars hebben ook de Giro d’Italia op hun naam geschreven. Zo vinden we Francesco Moser, Gilberto Simoni, Damiano Cunego en Paolo Savoldelli als winnaars van beide rittenkoersen. Vorig jaar ging de eindzege naar de Spanjaard Mikel Landa.

 

GIRO DEL TRENTINO VITESSE foto REMO Mosna201604194652

 

Prachtige fietsregio’s bundelen de krachten
Het nieuwe Euregionale evenement wil de prachtige regio’s binnen en buiten de sport, nog bekender maken bij het publiek. “We zijn erg trots om met dit nieuwe project de hele wereld bewust te maken van welke schoonheid er hier in de regio’s te beleven en te bezichtigen is. De samenwerking tussen deze drie prachtige regio’s waar alle soorten van fietsbeleving als nergens anders aanwezig zijn is uniek. De regie is toegankelijk voor alle fietsers ongeacht MTB, race of e-bikes. Fietsers kunnen hier in de voetsporen treden van hun grote voorbeelden en idolen. De fiets draagt ook bij tot een betere levenskwaliteit voor iedereen en door de duurzame mobiliteit draagt de fiets ook zorg voor de natuur!” aldus voorzitter Giacomo Santini van het organiserende GS Alto Garda.
Het logo van de pasgeboren “Tour of the Alps” weerspiegelt de kleuren van de drie Euregio gebieden en refereert meteen naar de look & feel van het WK Wielrennen 2018 dat dan plaats vindt in Innsbruck.

 

Tour of the Alps Logo A3 quer

 

Fiets de Giro renners achterna

Fietsen in Trentino is fietsen over mytische wegen en iconische beklimmingen. Hier komt de Giro elk jaar voorbij met minstens één rit. De wielertraditie zit diep ingeworteld en het is dan ook geen wonder dat kampioenen als Francesco Moser en Maurizio Fondriest hier geboren en getogen zijn. Het landschap van de regio Trentino is fantastisch voor de piraten van de weg.

 

GIRO DEL TRENTINO VITESSE

 

Legendary Climbs

Wil jij in de voetsporen treden van grote kampioenen van de Giro d’Italia of de Giro del Trentino zoals Francesco Moser, Maurizio Fondriest of Gilberto Simoni? Wel in Trentino kan je genieten van de zogenaamde Legendary Climbs, waarbij iedere klim een uitdaging is. Niet minder dan 23 van de meest legendarische beklimmingen liggen op je te wachten op een zakdoek. De bewegwijzerde routes lopen door gans Trentino. Allen met start en aankomstpunt. De ritten zijn duidelijk voor iedereen en kilometers, hoogtemeters, moeilijkheidsgraad, e.a. zijn mooi aangeduid op de beschikbare mappen en profielen. Zo is er de Salita Passo-Pordoi waarbij je een hoogteverschil van 800m over wint. Kijk je ogen uit onderweg met panorama’s over het Sella en het Sassolungo massief, twee van de meest bekende pieken van de Dolomieten. Of kies je voor de Salita Trento-Monte Bondone? Deze uitdagende klim die 1450 HM overbrugt is jaarlijks het toneel van een race ter ere van de Luxemburgse fietslegende Charly Gaul. In 1956 won hij de etappe en de Giro d’Italia in extreem lage temperaturen en sneeuw. Getuigen van zijn overwinningen zijn dit absoluut niet vergeten en om deze reden gaan jaarlijks 3.000 fanatiekelingen dezelfde uitdaging aan.
Trentino, de poort naar Italië, heeft vele gezichten. Van de spitse Dolomietentoppen tot de blauwe meren en van de vele sportactiviteiten tot de culinaire hoogtepunten. De regio biedt een grote variëteit aan de vakantieganger en blijft verrassen.

 

trentino

 

 

Uniek werelderfgoed

De regio Trentino strekt zich uit van het Gardameer tot de Dolomieten. Een relatief klein gebied, maar met grote mogelijkheden en een enorme diversiteit aan natuurschoon. Te denken aan de 300 diepblauwe meren of het intense groen van de Dolomieten, door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Met deze onderscheiding onderstreept UNESCO de uniciteit van deze eeuwenoude cultuur en bevolking. De Dolomieten, negen bergformaties, zijn onvervalste natuurjuwelen die een groot deel van Trentino beslaan. De 220 toppen, sommigen hoger dan 3.100 meter, zijn uitgeroepen tot bergformaties van buitengewone universele waarde. De Dolomieten danken hun naam aan de Franse geoloog Deodat de Dolomieu en zijn naast een bijzonderheid ook een heerlijke vakantieplek. Liefhebbers van de ‘Italian way of life’ kunnen hier hun hart ophalen. Karakteristieke pleintjes in een mediterrane sfeer, gecombineerd met het onvervalste Alpenleven. Trentino is een verrassende streek met de ongekende gastvrijheid van vroeger, maar met het comfort van vandaag.

 

Klik voor meer informatie op: www.visittrentino.it/nl!

 

predazzo trentino noorditalie

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login