Nieuws
  • Register

Op 1 februari zal de volgende Togo Jungle Challenge edition 2017 gelanceerd worden.

De moderne, goed getrainde mountainbiker die het sportieve graag met het avontuurlijke combineert, krijgt met de Togo Jungle Challenge een stevige uitdaging onder de wielen geschoven. De vijfde editie van deze tiendaagse mountainbikeraid trok in november opnieuw door de jungle van West-Afrika en Cyclelive was erbij.

De Togo Jungle Challenge blijkt een langgerekte aaneenrijging te zijn van zulke impressies en onverwachte ontmoetingen. Elke dag is er wel een moment waarvan je weet dat je het de rest van je dagen zal bijblijven. En dat is precies waar het in deze tiendaagse etappetocht om draait. Een echte mountainbiker is geen wielrenner. Een echte mountainbiker is een avonturier. Zijn wereld begint waar die van anderen ophoudt te bestaan. Hij draait de gashendel open waar anderen de remmen dichtknijpen: het einde van een asfaltweg, een rotsachtig plateau, een met gaten beslagen grindweg naast een rivier. Mountainbike is evenzeer een sport als een levenshouding: neem geen genoegen met bestaande grenzen. Kijk verder, mik hoger en geniet. Togo Jungle Challenge is geen Cape Epic of Crocodile Trophy, waar het competitieve element altijd boven het plezier primeert. Hoewel de zeven ritten zelf behoorlijk slopend zijn – in totaal werken we 650 kilometer en 5600 hoogtemeters af, bij een gemiddelde dagtemperatuur van 40 graden en een luchtvochtigheid van 90% – nemen de meeste deelnemers onderweg de tijd om alle verborgen facetten van zwart Afrika op foto en film te vereeuwigen: de tientallen schoolkinderen die bij onze doortocht joelend uit hun klaslokalen stormen, de priester die op zondag in the middle of nowhere in de brousse zijn toehoorders bezweert, de lokale markten, de ananasverkoopster die meer woorden Frans kent dan ze tanden heeft (2), de rivierdoorsteken waar de TJC-fotografen als krokodillen in het water liggen, wachtend op het perfecte shot, de palmerijen, de watervallen (je duikt er in volledige tenue onder en bent vijf minuten later alweer droog) en de vergezichten over het berggebied aan de grens met Ghana. Voor veel deelnemers is het de eerste kennismaking met l’Afrique profonde, het ware Afrika dat zich ver van alle resorts en lodges bevindt. Bij elke checkpoint en na elke finish worden de ervaringen van de dag en het beeldmateriaal dan ook gretig gedeeld en besproken.

 

togojunglechallengefoto small


‘Onderweg kwamen we in een dorpje een drumband tegen,’ zegt een Kempenaar ‘s avonds tegen Gert Duson, de Brusselaar die samen met zijn vrouw Elisabeth de Togo Jungle Challenge organiseert. ‘Volgens mij was het een trouwfeest. ‘Dat was geen trouwfeest,’ zegt Gert lachend. ‘Het was een begrafenis. Hier in Togo nemen ze de tijd om hun doden uitbundig te vieren en de volgende dag gaan ze gewoon verder met hun leven. Hier nemen ze alles zoals het komt.’
Het is eraan te merken dat Gert en Elisabeth zowat de helft van het jaar in dit deel van de wereld doorbrengen. In alles proberen ze Europese efficiëntie te koppelen aan de Afrikaanse “joie de vivre”. De dagelijkse tracks over en door berglandschappen, landerijen, teakwouden of moerasgebieden slagen erin om voortdurend te verrassen. De bivaks staan telkens weer op een andere tot de verbeelding sprekende plaats. De ene dag gooien we ons werptentje uit in een vergane glorie uitstralend vakantiedomein van een voormalige Togolese eerste minister (mét landingsstrip!), de volgende op het strand van een meer of op de top van een berg. Ook de checkpoints onderweg verwerven al snel een reputatie onder de deelnemers. Na elke 30 kilometer is het uitkijken naar die prettig gestoorde pitstop waarbij de crew ons verwelkomt met vers fruit en koeken, sportdrank en water en niet zelden ook een streep muziek. Het is telkens spectaculair om te zien hoe de locals uit de nabijgelegen dorpjes toestromen, alsof er net een ruimteschip is geland op de beats van Dimitri Vegas & Like Mike. Al gauw kijkt een honderdtal nieuwsgierige ogen toe hoe we ananas en wafels naar binnen werken. Aanvankelijk zijn ze schuchter, maar dat verandert snel wanneer een crewlid het nummer ‘Laat de zon in je hart’ afspeelt. Mits enige begeleiding slagen we erin om alle dorpelingen met de nodige hilariteit het refrein te laten meezingen.
“Geniet van het leven. Want het duurt toch maar even!”

 

startpunttogojunglechallenge small


De Afrikaanse vibe krijgt snel vat op ons. Overdag tasten we de grenzen van ons lichamelijk vermogen af, maar eens voorbij de finish trekken we schaamteloos de luilekkerkaart. De organisatie van Togo Jungle Challenge zet dan ook zwaar in op het culinaire aspect, een unicum in dit segment van georganiseerde fietsreizen. De Belgische Barbequekampioen 2014 Eddy Van Vaerenberg en zijn team zien er vanuit hun speciaal uit België overgekomen keukenwagen op toe dat we niets te kort komen. Elke deelnemer krijgt na de finish meteen een recuperatieshake en een bord pasta om de geplunderde voorraden mineralen, zouten, proteïnen en koolhydraten aan te vullen. In afwachting van het avondmaal trekken we naar de TJC-mecaniciens ter vervanging van een spaak of de afstelling van een rem, of kaarten we tussen pot en pint na over de etappe van de dag. Stel je dit eens voor: in Camp Golden Eye, een bivak op 900 meter hoogte met uitzicht op een prachtige in mist gehulde junglevallei, sta je in de rij voor een portie witte pensen met appelmoes. En de volgende avond is het snakken naar een koninginnenhapje of een varkenshaasje met champignonsaus. En als dessert nog een chocolademousse of een crème brûlée.
Voedselconsulenten zouden het misschien niet 100% verantwoord vinden, maar goed voor de moraal is het alleszins. En dat telt dubbel.
Want ondanks de zorgeloze ambiance blijft de Togo Jungle Challenge in de eerste plaats een zware fysieke beproeving. Elke deelnemer dient vooreerst al over een behoorlijke technische bagage te beschikken om uit de voeten te kunnen op de voortdurend variërende tracks. Nijdige klimmetjes en listige downhills laten zich moeiteloos afwisselen door eindeloze zandstroken of het betere chicanewerk door metershoog junglegras. Tot de hoogtepunten behoren ongetwijfeld de 35 kilometer lange single track doorheen katoenplantages op dag 4 en de korte maar pittige klimetappe (60 kilometer en 1400 hoogtemeters) met de fraaie 10 kilometer lange haarspeldklim aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%.

 

landscape TOGO small


De meeste deelnemers dienen tot het spreekwoordelijke gaatje te gaan. Jaarlijks kent de TJC een uitval van gemiddeld 15 à 25%. De oorzaken van de opgaves zijn meestal van technische (een kapotte derailleur of een gebroken kader) of lichamelijke aard. Ook dit jaar had het medische assistentieteam van TJC, bestaande uit twee professionele urgentieartsen, een meer dan gevulde ziekenboeg. Naast de gebruikelijke schaaf-, snij en doorzitwonden, kregen ze vooral te maken met spijsverteringsproblemen en uitdroging. Eén van de opmerkelijkste figuren van de TJC was een man uit Drenthe die tijdens de eerste etappe al meteen met de neus op de feiten werd gedrukt: een raid door de vochtige brousse van West-Afrika is niet te vergelijken met een toertocht langs de Noord-Nederlandse waterkering. Na zowat 60 kilometer aan de kop van zijn groepje gesleurd te hebben, diende de dokter hem op Checkpoint 2 al op te kalefateren met een klets zouten en mineralen. Hardleers bleef de tempobeul ook de volgende 35 kilometer van de stikhete etappe het zware verzet ronddraaien, tot hij 7 kilometer voor de finish hevig hallucinerend de gracht inreed. Pas verschillende uren en een zoutinfuus later kwam hij terug bij zijn positieven. Einde verhaal? Neen. De volgende ochtend kwam hij gewoon aan de start en eindigde hij alsnog vierde in de koninginnenrit van 115 kilometer en 1850 hoogtemeters. De veerkracht van het menselijk lichaam is wonderbaarlijk. Het is één van de vele lessen die de Togo Jungle Challenge me heeft geleerd. Wat nog? Dat Afrika er als geen ander continent in slaagt om de dialoog met zijn bezoeker aan te gaan. Het stelt je voortdurend vragen over wie je bent, wat je doet en waarom. Door de eenvoud van het bestaan en de unieke levenshouding van haar inwoners wordt je voortdurend geconfronteerd met je identiteit en je afkomst, met de waarde van heden en verleden. Na tien dagen voel je je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk verrijkt.

 

Wil je meer weten over deze unieke MTB challenge meld je dan zeker aan voor de presentatie op woensdag 1 februari 2017 omstreeks 20u in het Lindner Hotel in Antwerpen.
Adres: Lange Kievitstraat 125, 2018 Antwerpen

Voor meer info klik op www.togo-jungle-challenge.com!

 

togojunglechallenge Small

 

PhotoCredits: Togo Jungle Challenge / Jan Van Gelder / Alessio Corradini

CoalaWeb Social Tabs

S5 Box

Login