Nieuws
  • Register

Iedereen weet dat fietsen je helpt gewicht te verliezen. Maar hoe pak je dat het best aan? Zie hier de 10 pro tips van Global Cycling Network.

1. Doe een fietstochtje voor je ontbijt

Je hebt waarschijnlijk voor 8 uur of langer niet meer gegeten.
Een vroege ochtendrit vóór het ontbijt zal je lichaam dan extra stimuleren vet te verbranden, terwijl het in andere situaties de net opgedane suikers gaat verbranden. Je lichaam leert zo ook met minder energie de zelfde inspanningen te verwerken, wat de prestaties ten goede komt.
De rit hoeft niet lang of intensief te zijn - 30min tot een uur - aan een regelmatig tempo. Ideaal om bijvoorbeeld naar het werk te fietsen.
Belangrijk is wel dat deze rit gevolgd wordt door een een stevig en gezond ontbijt. Sla het nooit over!
Extra tip: drink een (dubbele) espresso (techniek die de renners van Sky vroeger toepasten).

2. Spaar energiegels en -repen voor wedstrijden

Energy bars en gels zijn zeer calorierijk, en dat moet ook, om snel energie te kunnen geven aan je lichaam wanneer het dit het meest nodig heeft.

Je zal tijdens jouw training waarschijnlijk niet zo veel calorieën verbranden als renners in een race, maar ook deze verloren energievoorraad moet aangevuld worden. Wat dacht je van een zelfgemaakte pannenkoek of een sandwich met honing. Deze geven beiden veel energie en smaken nog goed ook.

3. Vervang energiedranken door isotone dranken

Zelfde principe. Energiedranken zijn gemaakt om veel en snel energie af te geven en zijn zo samengesteld om snel door de spieren te worden opgenomen.
Vervang dat door een isotone drank, welk voor een veel gebalanceerdere energietoevoer zorgt en het vult het verloren zout terug aan om krampen te voorkomen. Je lichaam krijgt zo alle stoffen die het nodig heeft, maar zonder de calorieën van de energiedrankjes. Deze tip is vooral van belang als je niet langer dan 2 uur gaat fietsen.

4. Maak een plan en hou je er aan

Het is veel makkelijker om iets uit te voeren als je dit vooraf gepland hebt.
Probeer je planning minstens 1 week op voorhand te maken en onthoud: 5 maal 1 uur fietsen maakt je fitter en gezonder dan 1 maal 5 uur.
Zorg ervoor dat je plan haalbaar is en bouw geduldig op.

5. Vermijd suiker in thee en koffie

Als je 4 kopjes per dag drinkt spaar je hiermee al snel 60 calorieën uit. 
Omgerekend op jaarbasis is dat 22.000 calorieën, of de volle 9 dagen eten per jaar voor de gemiddelde man...

6. Let op wat je drinkt

Sommige dranken bevatten evenveel calorieën als een volledige maaltijd.
Zeker de dranken met de toegevoegde smaken en alcoholische dranken zijn grote boosdoeners.
Alcohol is een bron van vet en is van nature zwaar aan calorieën, met liefst 7 calorieën per gram alcohol...

7. Eet tijdens het fietsen

Iedereen heeft het al eens meegemaakt. Plots loop het vaatje leeg, een immense klop van de hamer. Je energievoorraad is volledig leeg en je voelt je alsof je een volledige supermarkt aan chocolade kan binnenspelen.
Dat gevoel zorgt ervoor dat je u te snel gaat voldoen aan allerlei lekkers en je u snel zal 'overeten'. Dit komt omdat het te lang duurt voor ons brein om de signalen op te vangen wat je al in u opgenomen hebt, waardoor je het gevoel hebt nog niet genoeg te hebben en nog meer gaat eten.
Drink en eet dus voldoende tijdens de rit om dit te voorkomen!

8. Verhoog de fietsafstand van en naar je werk

Fietsen naar het werk is een goede routine, maar je boekt er geen progressie mee.
Maak van de gelegenheid gebruik om 1 of 2 keer het aantal kilometers wat op te drijven en extra overtollige vetten te verliezen. Probeer dit te combineren met tip 1.

9. Verminder je calorie-inname niet te drastisch

Velen maken de fout om meteen ál het ongezonde eten uit hun voeding te schrappen om te streven naar het lichaam van de perfecte atleet.
Dit houdt niemand echter lang vol. Als je je ontzegt van iedere zonde, zal het niet lang duren voor je kraakt en je dieet staakt. Als je een gezond dieet wil starten moet de vermindering in calorie-inname beperkt zijn zodat je het kan volhouden en toch gewicht zal verliezen.

10. Beperk vooral de calorieën laat op de avond

Begin 's ochtends met een gezond en stevig ontbijt, een techniek die vele profrenners steeds toepassen.
Eet zoveel als je wil tijdens ontbijt, en zie het als de belangrijkste maaltijd van de dag. Eet daarna een gezonde lunch, minder calorierijk dan het ontbijt. En eindig de dag met een klein avondmaal.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat je makkelijker de calorieën verbrandt die je opneemt tijdens het ontbijt dan deze van s' avonds, waarna je meestal nog maar weinig activiteit onderneemt.

Via: GCN
F
oto Flickr: Team Fatty

S5 Box

Login