Nieuws
  • Register

Tijdens het weekend van 3 en 4 februari vindt het WK veldrijden plaats op de Cauberg. Hou onze Facebookpagina in de gaten en maak kans op tickets!

Op 3 en 4 februari 2018 strijkt de crème de la crème van de mondiale cyclo-cross neer in Valkenburg. De Limburgse plaats is dan gastheer van het UCI Cyclo-Cross World Championship. Onder de naam Limburg 2018 is er twee dagen lang van alles te beleven op de historische wielergrond van de Cauberg. Bezoekers kunnen in een unieke setting live meemaken of de Nederlandse topfavorieten Mathieu van der Poel en Marianne Vos sportief wraak nemen voor de net gemiste titels in 2017, of dat Wout van Aert en Sanne Cant opnieuw de sterksten zijn.

Hoogtepunt van het seizoen

Het wereldkampioenschap veldrijden is ieder jaar weer hét hoogtepunt in het Cyclo-Cross-seizoen. Liefhebbers, supporters, maar ook de coureurs hunkeren keer op keer naar het belangrijkste weekend van het seizoen. Na Bieles in Luxemburg in 2017 en Zolder in 2016, vindt het WK dit keer plaats in Nederland.
De Cauberg, het bekendste stuk Nederland voor wielrenners, is de plaats van handeling. Het succes van de jaarlijkse wereldbeker cross heeft bewezen dat hier een uitdagen en aantrekkelijk parcours kan worden gecreëerd.

Gert Veenhuizen, voorzitter van de organiserende stichting: “Na het succesvolle WK op de Weg in 2012, is het mooi om nu ook het WK Cyclo-Cross hier te mogen verwelkomen. We zijn vastbesloten om er een heel groot feest van te gaan maken.”

 

Van Aert small

Foto: Gregory Van Gansen Photography

Wie klopt Van der Poel?

Het is de centrale vraag van het seizoen tot nu toe. Wie klopt straks Mathieu van der Poel in eigen land? Er staat geen maat op zijn prestaties van dit seizoen. Vrijwel overal waar hij aan de start verschijnt gaat hij ook als winnaar over de meet, tenzij hij met pech wordt geconfronteerd. Zijn voornaamste uitdagers lijken Wout van Aert, Toon Aerts en Lars van der Haar. Marianne Vos onderweg naar haar achtste titel? Bij de dames lijkt de strijd vooraf nog meer open. Marianne Vos weet natuurlijk uit 2012 al hoe het is om Wereldkampioen te worden op de Cauberg, toen zij dit presteerde op de weg, maar zij kan op felle concurrentie rekenen van titelverdediger Sanne Cant. Maud Kaptheijns lijkt de vorm ook ruim op tijd gevonden te hebben en ook uit andere dan de lage landen zijn er al winnaars in de cross.

 

M. Vos small

 

Marianne Vos is duidelijk over haar ambities

“Ik wil opnieuw wereldkampioen worden.” De alleskunner legde uit waarom het veldrijden voor haar zo goed te combineren is met de weg, “Het veldrijden is altijd al prima in te passen geweest in de opbouw naar het wegseizoen”, aldus de kopvrouw van WM3 uit. “Voor de intensieve prikkels bijvoorbeeld trainde ik niet op de weg, dat deed ik altijd in de crossen. Ik ga er wel een doordacht kort veldritseizoen van maken.” Vorig seizoen strandde Vos’ poging om – na 2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014 – voor de achtste keer wereldkampioen veldrijden te worden, toen ze in het Luxemburgse Bieles na materiaalpech verloor van Sanne Cant. Dit is toch hoe ze er in Nederland tegen aankijken. Dat Vos zelf een foutje maakte, waardoor ze te voet kwam te staan met materiaalpech, vergeten ze liever of willen ze misschien niet geweten hebben bij onze noorderburen. Maar dat Vos uit is op sportieve wraak, moge duidelijk wezen en dan is ze natuurlijk extra gevaarlijk!

Historische Wielergrond

Wie er ook wint, er zal in februari wielerhistorie geschreven worden. Valkenburg aan de Geul is in de mondiale wielerwereld een begrip. Vaste gastheer van de Amstel Gold Race, maar liefst vijf keer locatie van het wereldkampioenschap op de weg en al twee keer plaats van aankomst van een etappe in de Tour de France. Het zijn de beroemdste aankomsten op de Cauberg, waar ook Nederlandse Kampioenschappen en aankomsten in tal van andere eendaagse en meerdaagse wielerevenementen hebben plaats gevonden. Heilige grond dus in de wielersport, waar sinds enkele jaren de Cauberg Cyclo-Cross aan is toe gevoegd.

 

Cauberg Cyclocross

 

 

Beroemde winnaars

In 1938 was Marcel Kint de eerste wielerprof die zich in Valkenburg mocht laten kronen tot wereldkampioen. Later volgden Briek Schotte (1948), Jan Raas (1979), Oscar Camenzind (1998) en Philippe Gilbert (2012). Bij de vrouwen mocht er gejuicht worden voor Petra de Bruin, Diana Ziliute en Marianne Vos. In 1998 was Leontien van Moorsel bovendien winnares van de tijdrit. In 1992 won Gilles Delion de Touretappe naar Valkenburg en in 2006 was Matthias Kessler primus op de Cauberg in een aankomst van het belangrijkste wielerevenement van de kalender.

Primeur

Ondanks de rijke wielerhistorie van de Cauberg, wordt er pas voor het eerst een wereldkampioenschap veldrijden verreden. En dus voegt de meest mythische helling van Nederlands Limburg een nieuwe pagina aan de wielergeschiedenis toe. Velen waren al eens op de Cauberg om de Amstel Gold Race, het WK Wielrennen, de Tour de France of de World Cup Cyclo-Cross te begroeten, nu kunnen de fans aanwezig zijn als er weer een stuk historie wordt toegevoegd.

 

 

Programma
Gedurende twee dagen zijn er verschillende spannende wedstrijden te beleven.


⋅ Zaterdag 3 februari

11.00 Junioren (M), 2018 UCI Cyclo-Cross World Championships

13.00 Vrouwen onder 23, 2018 UCI Cyclo-Cross World Championships

15.00 Vrouwen Elite, 2018 UCI Cyclo-Cross World Championships
⋅  Zondag 4 februari

11.00 Heren onder 23, 2018 UCI Cyclo-Cross World Championships

15.00 Heren Elite, 2018 UCI Cyclo-Cross World Championships


Limburg 2018 vormt het hoogtepunt van het seizoen voor de fans van het veldrijden.

Voor meer info klik hier.

S5 Box

Login